Homeopathie, vaak een onbegrepen behandel-methode
Men zegt vaak dat je in de homeopathie moet geloven, maar het is een methode, die men vaak al gebruikt zonder dat men het bewust is. Dat verdunningen ook werken, heeft eigenlijk niets met de homeopathie te maken. De term - homeopathisch middel - is dus onjuist, omdat alles in de natuur gebruikt kan worden, als het maar volgens de similia wet toegepast wordt. Zo is ook het gebruik van het woord - geneesmiddel - onjuist, omdat dit de indruk geeft dat men zal genezen na inname van een vergif. Antibiotica zijn uitstekende middelen tegen bepaalde soorten bacteriŽn. Zij grijpen in op de stofwisseling van bacteriŽn, waardoor deze sterven, maar zij grijpen ook in op onze eigen stofwisseling van onder ander de lever en de darmen. Moeheid en diarree kunnen het gevolg zijn. U kunt het vergelijken met de situatie dat u door een leeuw aangevallen wordt, een kogel om dit dier te doden redt u van de dood, maar die kogel is toch niet een geneesmiddel. Indien u door een klein hondje aangevallen wordt, heeft u geen geweer of kogel nodig. Ik leerde van Prof. Jongkees dat een keelontsteking met een antibioticum in 2 weken genas en met aspirine in 14 dagen.
Dat ik als regulier arts overgestapt ben op de alternatieve therapie komt omdat ik de mensen met het laatste sterker zag worden en mij dit meer vreugde gaf en geeft. Dit wil niet zeggen dat ik tegen de reguliere therapie ben, want deze kan levensreddend zijn. Echter een teveel aan de medicatie van de regulieren is volgens mij aan het doorschieten, zodat sterfte aan medicijn-vergiftiging nu op de 4e plaats staat.

Homeopathie en de Similia-wet
De Similia-wet zegt: het gelijke wordt met soort-gelijke genezen. Wat wil dat zeggen? Voorbeeld: indien u aan het rijsttafelen bent en u krijgt teveel sambal (=hete peper) in uw mond zodat u in vuur en vlam staat, drink dan geen bier of koud water, maar neem een slok heet water of thee of een hap hete rijst, dan is het zo over. Dit is het principe van de homeopathie. Vroeger nam men een grog ,aspirine en ging onder de wol om te broeien als men zich grieperig voelde. Dit gebeurt ook als men griep krijgt.
Toen ik weer eens keer door de zon verbrand was ben ik in plaats van een koud bad in een lauw bad gegaan en heb de heetwater kraan aan laten staan. Het water is zeer heet geworden en dit voelde prettig aan. De brandgevoelens waren toen geheel verdwenen. Tegenwoordig neem ik een hete douche, wat in het begin gevoelig is maar daarna is het branderige gevoel weg. De sauna helpt ook goed. Het is dus duidelijk dat brandwonden warm ingepakt moeten worden, dan zakt de pijn het snelst en geneest de wond het beste. Als ik hete thee over mijn hand krijg, dan zal ik daar snel lauwwarm water over heen laten gaan en dan het water steeds zo heet laten worden als ik verdragen kan en daarna is de pijn weg. Een laatste voorbeeld is de borstont-steking bij vrouwen na de bevalling. Oorzaak is de te dikke melk. Warme compressen op de ontstoken plek en kind goed laten drinken aan de borst verhelpt de situatie snel.
Dit zijn allemaal voorbeelden van het homeopathische principe.

De verdunningen
Hahnemann is vroeger de middelen gaan verdunnen om te zien hoeveel we nodig hebben om effect te hebben. Teveel is ook niet goed. Indien u een middel alleen verdunt, dan zal de werking op een gegeven moment verdwijnen. Maar ze worden na elke verdunning 100 x geschud. Door de wrijving van de vloeistof langs het glas wordt de inhoud statisch geladen. Dit is meetbaar. Hetzelfde gebeurt als u met een flanellen doek over een ebonieten staaf wrijft. Deze wordt dan ook statisch en trekt stukjes papier aan. Een auto wordt ook statisch door de wrijving met de wind. Sommige mensen zijn daar zo gevoelig voor, dat een sleepstrip onder de wagen nodig is.
Dit verdunnen en vooral het schudden noemt men potentieeren. U begrijpt nu dat gepotentieerde middelen niet met metaal in contact moeten komen, want dan is de werking verdwenen. Door een half leeg flesje in de hand te houden en flink te schudden, maakt u de werking sterker.
Om het homeopathische principe toe te passen hoeven vele middelen niet verdund en gepotentieerd te worden. In de reguliere therapie wordt dit principe ook toegepast, maar men is zich dit niet bewust. Het bekendste middel is digitalis, later als lanoxine op de markt gebracht.
De digitalisplant is nogal giftig en bij inname veroorzaakt het:

Hevige hartkloppingen Frequente steken in het hart
Onregelmatige hartwerking Heel trage en zwakke pols
Verzwakte hartspierwerking Oedeem in benen en longen door hartzwakte
Blauw gelaat en tong Uitrekking van het hart (dilatatio cordis)
Angina pectoris Stervens-gevaar

Mensen met een verzwakt hart of een hartinfarkt krijgen daarom vaak digitalis in zeer kleine hoeveelheden.
Zo zijn er vele middelen die een bepaald ziektebeeld geven en dan bij dit ziektebeeld de mens kunnen helpen om weer beter te worden, bijv:
Chinine bij malaria; arsenicum in verdunde vorm bij cholera; belladonna bij keelontsteking; aconitum bij neuralgische pijnen.
Toen ik de huisartsenpraktijk met homeopathie begon, werden de mensen sterker, maar vond de apotheker dit niet leuk omdat zijn inkomen achteruit ging. De farmaceutische industrie en diegenen die er aandelen in hebben zijn tegenstanders,want zij hebben zieken nodig.

De inspuitingen tegen hooikoorts, huisstof, honden- en katten-haren helpen zeer weinig. Dit is niet volgens het homeopathische principe, want dat is - het gelijke met het soortgelijke - en niet - het gelijke met het gelijke. De toediening van hooistof, huisstof en dergelijke in een D30 (dat is 30x verdund en 3000x geschud) werkt volgens een onderzoek wel. De oorzaak is dat ons lichaam wel gestimuleerd wordt maar door de verdunning niets opgeruimd hoeft te worden. Naast een stimulerende werking kan men er ook mee ontgiftigen of stoornissen door antibiotica weer opheffen.

Het behandeld worden met verdunde en gepotentieerde middelen kan ons sterker maken en is duizenden malen veiliger dan de vele allopathische middelen, die vrij te verkrijgen zijn of die voorgeschreven worden.

Vele mensen die onschuldige verdunde middelen met goed resultaat gebruikten worden nu door de wet terugverwezen naar de reguliere behandeling met alle nadelige gevolgen van bijwerkingen en meer kans op sterfte.

J.Beunk
Homeopatisch en Orthomoleculair arts
Orionweg 23
2024 TA Haarlem
Tel. 023 5271612, fax. 023 5261203

 
  Naar boven  
Lid AVIG